Non-figurativ

24. okt, 2018

Non figruative store flater fasinerer meg. Hvorfor?? Kanskje det er undringen i betraktningen, den meditative roen, komposisjonen eller fargenyanser, men mest sansynlig en kombinasjon av alt. Det vekker en undring og glede i meg når jeg betrakter slike bilder, spesielt de store digre bildene der du på avstand kan se de massive fargeflatene og kommer du nært innpå glir du inn i bildet og ser nyansene og det bakenforliggende - fasinerende og hypnotiserende. 

En av mine favoritter er Mark Rothko som hadde sin storhets tid i New Yourk (tilhørende New Yourk School) i perioden 40 og 50 tallet. Han malte store fargeflater der flere lag ofte ble lagt over hverandre. Dette gir ett inntrykk av noe ufattbart, uendelig og en effekt som understrekes av de store formatenen. Malerformene er ofte sammenlignet med ett meditativt uttrykk. 

Jeg jobber selv til tider med fargeflater og starter som regel med å lage meg fargeskisser. Oftest arbeider jeg med primærfargene rødt, blått og gult samt hvitt. Når jeg blander ut i f.eks. grønt får jeg derfor hele fargespekteret av grønt i samme tone nyanse. Jeg velger ikke å bruke sort da jeg synes sort i maling ofte blir for hardt, men blander heller blått, rødt og gult til jeg har en veldig mørk men varm farge, hvis jeg trenger det. Jeg brukte hvitt for å lysne enkelte farger. 

Bildene som jeg viser her har jeg jobbet med overganger og brukt akryl på papir. I utgangspunktet tenkte jeg disse som skisser, men så i ettertid at bruk av akryl på papir ga ett spennende uttrykk og med paspatur og ramme ble de til flotte fargerike meditative bilder. Allike vel kan det hende jeg vil bruke disse videre i større bilder på lerret, men det vil tiden vise. 

I tillegg til å arbeide med farger og komposisjon fremkom det etter hver en forenkling av komposisjonen og føring av penselen ble mer og mer meditativ. Jeg brukte en veldig bred pensel og førte hånden sakte fra hver side av bildet, med denne metoden ble jeg mere oppmerksom på hva som skjer i bildet og det som skjedde rundt meg ble uvesentlig. En fasinerende opplevelse men også en viktig erfaring i forhold til å stenge stress ute og stå i bildet med en ufattelig ro. 

Meditativ maling eller skapende er ett tema i seg selv som jeg ønsker å gå dypere inn i gjennom min kunst. Gjennom meditasjon skapes et rom til fordypelse, selvinsigt og nærvær. Via øvelser arbeider jeg med å uttrykke mitt "indre bilde" spontant og intuitivt, samtidig som en også fokuserer på konsentrasjon, objektivitet og tilstedeværelse. 

Gjennom en meditativ maleprosess vil jeg holde meg i nuet, som kunstner vil vi alltid være i det nuet når vi maler og for meg vil det da si at jeg går inn i en kunstnerisk transe/meditasjon, fokuset er der og da rundt mitt skaperverk. 

Bildene jeg snakker om ligger under teksten: 

- En vibrerende varm sommerdag

- Het energi

- Purpur glede

- Mosegrønt

- Ett hint av rødt

 

Ønsker deg en fortsatt flott og kreativ dag!

 

Hilsen Britt

24. okt, 2018
24. okt, 2018
24. okt, 2018